Tamamlayıcı Sağlıkta Bekleme Süresi ve Kapsam

Kısaca
Tamamlayıcı sağlık sigortasında bekleme süresi en fazla ne kadar, yenilemede yeniden başlar mı, poliçe neleri kapsar? 2026 kurallarına göre.
İçindekiler
- 01Bekleme Süresi Nedir, Nerede Yazar?
- 02Bekleme Süresine İlişkin 2026 Kuralları
- 03Yenilemede ve Şirket Değiştirirken Bekleme Süresi Yeniden Başlar mı?
- 04Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?
- 05Hangi Durumlar Kapsam Dışıdır?
- 06Mevcut Hastalıklar ve Sağlık Beyanı
- 07Ömür Boyu Yenileme Garantisi Bekleme Süresini Nasıl Etkiler?
Bekleme süresi, poliçede açıkça yazılan rahatsızlık veya özel durumların teminata girmesi için geçmesi gereken süredir. SEDDK'nın Nisan 2026 rehberine göre doğum teminatı için en fazla 12 ay, diğer teminatlar için en fazla 6 ay uygulanabilir. Bekleme süresi yalnız ilk sigorta döneminde uygulanır; aynı planla zamanında yenilenen poliçede yeniden başlamaz. Hangi rahatsızlığa ne kadar uygulanacağı poliçenize göre değişir.
Bir bakışta
- Doğum teminatı için en uzun bekleme süresi
- 12 ay
- Doğum teminatı için en uzun bekleme süresi
- Diğer teminatlar için en uzun bekleme süresi
- 6 ay
- Diğer teminatlar için en uzun bekleme süresi
- Kesintisizlik için yenileme süresi
- 1 ay
- Kesintisizlik için yenileme süresi
- Şirketin bitişten önce bilgilendirme süresi
- 15 gün
- Şirketin bitişten önce bilgilendirme süresi
Bekleme Süresi Nedir, Nerede Yazar?
Özel Sağlık Sigortaları Yönetmeliği bekleme süresini "sigorta poliçesinde açıkça belirtilen rahatsızlık veya özel durumların teminat kapsamına dâhil olması için geçmesi gereken süre" olarak tanımlar (madde 4). Yönetmelik tamamlayıcı ve destekleyici sağlık sigortasını da kapsadığı için bu kurallar tamamlayıcı sağlık sigortasında da geçerlidir. 6. maddeye göre şirket, sigortacılığın gereklerine ve iyiniyet kurallarına uygun olmak koşuluyla bekleme süresi öngörebilir; belirlenen süreler ve bekleme süresi uygulanan rahatsızlıklar sözleşmede açıkça belirtilir. Pratik sonucu şudur: bekleme süresinin hangi ameliyat ya da tedaviye uygulandığını tahmin etmeye gerek yoktur, poliçenizde ve özel şartlarda liste hâlinde yazar. Yayımlanmış özel şartlar arasında bile fark vardır; örneğin bir şirket doğum teminatına bekleme süresi uygulamazken başka bir şirket gebeliğin poliçenin ilk 6 ayından sonra başlamasını şart koşar. Bu nedenle tek bir "standart süre" yoktur.
Bekleme Süresine İlişkin 2026 Kuralları
Yönetmelik'te 20.10.2025 tarihli Resmî Gazete ile yapılan ve 01.01.2026'da yürürlüğe giren değişiklikler, bekleme süresinin ne zaman yeniden uygulanabileceğini netleştirdi. SEDDK rehberi bu kuralları soru-cevap olarak açıklar. Özet tablo:
| Durum | Kural | Kaynak |
|---|---|---|
| Üst sınır | Doğum teminatı için en fazla 12 ay, diğer teminatlar için en fazla 6 ay | SEDDK rehberi, Bekleme Süreleri bölümü soru 2 |
| Aynı şirkette aynı planla yenileme | Bekleme süresi izleyen dönemlerde uygulanmaz; poliçenin bitişten itibaren 1 ay içinde yenilenmesi gerekir | Yönetmelik md.6/2, md.4; SEDDK rehberi |
| Yenilemede yeni teminat ekleme | Bekleme süresi yalnız yeni eklenen teminat için uygulanabilir | SEDDK rehberi |
| Bekleme süresi tamamlandıktan sonra şirket değiştirme | Yeni şirket aynı teminatlar için bekleme süresi uygulamaz | Yönetmelik md.6/2 |
| Bekleme süresi dolmadan şirket değiştirme | Eski şirkette geçen süre yeni şirketin süresinden düşülür | Yönetmelik md.6/2 |
| Doğum teminatında şirket değiştirme | Yeni şirket doğum ve bağlantılı teminatlar için kendi bekleme süresini uygulayabilir | SEDDK rehberi |
| Grup poliçesinden bireysel poliçeye geçiş | Mevcut teminatlar için bekleme süresi yeniden uygulanmaz | SEDDK rehberi |

Yenilemede ve Şirket Değiştirirken Bekleme Süresi Yeniden Başlar mı?
Aynı plan dâhilinde ve zamanında yenilenen poliçede başlamaz. SEDDK rehberi "yenileme"yi, poliçenin bitiş tarihini takip eden bir ay içinde aynı taraflarla yeniden yapılması olarak tanımlar; bu süre geçtikten sonra aynı şirkette yapılan poliçe yenileme sayılmaz ve kazanılmış haklar kaybedilebilir. Şirket, sözleşme bitişinden en geç 15 gün önce bitiş tarihi ve yenileme hakkında bilgilendirme yapmakla yükümlüdür (Yönetmelik madde 7/9). Şirket değiştirirken haklarınızın korunması için işlemin "geçiş" olarak yapılması gerekir: rehbere göre geçiş, eski ve yeni şirket arasında Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi üzerinden bilgi aktarımıyla olur. Poliçesi bittikten sonra başka şirkette geçiş yapmadan yeni poliçe yaptıran kişinin önceki haklarını koruma yükümlülüğü yeni şirkette yoktur. SEDDK'nın verdiği örnek kuralın işleyişini gösterir: eski şirkette 1 aydır sigortalı olan ve yeni şirketin 2 ay bekleme süresi uyguladığı bir rahatsızlık için yalnız kalan 1 ay beklenir. Yenilemede dikkat edilecek diğer konular için poliçe yenilerken nelere dikkat edilmeli yazımıza bakabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?
Kapsamın yasal çerçevesi Yönetmelik'in 18. maddesindedir. Tamamlayıcı ve destekleyici sağlık sigortası, sözleşmenin teminat kapsamı ve şartları dâhilinde genel sağlık sigortalısının SGK tarafından karşılanan Türkiye'deki giderlerine ilave masrafları ve SGK tarafından karşılanmayan Türkiye'deki giderlerini öder. Şirket ayrıca bakıma muhtaç kalma durumuna bağlı bakım giderleri, yurt dışındaki sağlık hizmetleri ve tercümanlık giderleri gibi konularda ek teminat verebilir. Planınızın gerçek kapsamı poliçede yazar: Yönetmelik'e göre plan; teminat kapsamını, teminat limitlerini ve şirketin ödeme yüzdesini ya da sigortalı katılım payını gösterir ve poliçede açıkça yazılır (madde 9). Ürünün genel işleyişi tamamlayıcı sağlık sigortası sayfamızda, özel sağlık sigortasından farkı ise özel sağlık ve tamamlayıcı sağlık sigortası farkı yazımızda anlatılır. Mevzuatın sınır çizdiği noktalar şunlardır:
- SGK'nın karşıladığı giderlere ilave masraflar için tenzili muafiyet uygulanamaz (madde 18/4).
- Kanunen ödenmesi gereken SGK katılım payları özel sigorta şirketince teminat veya ödeme konusu yapılamaz (madde 18/5; 5510 sayılı Kanun md.98).
- Sigortanın sona erme tarihinden önce şirketçe kabul edilmiş yatarak tedavi, yeni sözleşme yapılmasa da en az 10 gün olmak üzere özel şartlarda yazan süre ve limitle devam eder (madde 11).
Hangi Durumlar Kapsam Dışıdır?
Sağlık Sigortası Genel Şartları kapsam dışı hâlleri iki grupta sayar. 2. maddedeki hâller her poliçede teminat dışıdır; 3. maddedekiler ise poliçede aksine bir anlaşma yoksa teminat dışıdır. Bunların dışında şirketin özel şartlarında sayılan kapsam dışı hâller de geçerlidir (madde 2-h); bu liste şirketten şirkete değişir.
- Harp ve harp niteliğindeki harekât, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunlardan doğan iç kargaşalıklar (madde 2)
- Suç işlemek veya suça teşebbüs; tehlikedeki kişi ve malları kurtarma hâli dışında bile bile ağır tehlikeye girmek (madde 2)
- Uyuşturucu kullanımı ve intihara teşebbüs nedeniyle oluşan hastalık veya yaralanma (madde 2)
- Nükleer rizikolar ile nükleer, biyolojik ve kimyasal silah ya da madde kaynaklı zararlar (madde 2)
- Aksine sözleşme yoksa deprem, sel, yanardağ püskürmesi, yer kayması ve terör eylemleri (madde 3)
Mevcut Hastalıklar ve Sağlık Beyanı
Poliçe başlamadan önce var olan hastalıklar bekleme süresinden ayrı bir konudur. Yönetmelik'e göre şirket, sigortalının sağlık bilgilerine Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, tedavi eden kişi ve kurumlar ile kamu kurumları üzerinden erişerek sözleşme yapar; ayrıca yazılı sorular sorabilir ve gerekirse hekim görüşü isteyebilir (madde 5). Şirket, mevcut veya riskli hastalık ve rahatsızlıklara özel şartlarda belirleyeceği kurallarla hastalık ek primi, limit veya sigortalı katılım payı uygulayabilir ya da bunları teminat dışında bırakabilir (madde 7/6). Hangi seçeneğin uygulandığı poliçenizde yazar. SEDDK rehberine göre yenilemelerde, plan değişikliklerinde ve şirket geçişlerinde hekim görüşü istenemez. Poliçenizin hangi şirkette ve hangi tarihler arasında geçerli olduğunu poliçe sorgulama sayfamızdan görebilirsiniz; tazminat reddine itiraz etmek isterseniz şirket ve SEDDK başvurusunun yanında Sigorta Tahkim Komisyonu yolu da vardır.
Ömür Boyu Yenileme Garantisi Bekleme Süresini Nasıl Etkiler?
Ömür boyu yenileme garantisi, sözleşmenin aynı planla ömür boyu yenilenmesi taahhüdüdür. Şirket, 60 yaşını henüz doldurmamış kişiye bu taahhüdü içeren sözleşme sunmak zorundadır; tercih sigorta ettirenindir (madde 7/1). Garantinin kazanılması için şirket, poliçe yenilemeleri arasındaki en fazla 1 aylık aralar hariç kesintisiz olarak aynı planla 3 yıl sigortalılık ve bu süredeki toplam tazminatın toplam prime oranının Yönetmelik'te belirlenen sınırın altında kalması şartlarından daha ağır şart koyamaz (madde 7/5). Garanti kazanıldıktan sonra şirket, ortaya çıkan hastalıklar nedeniyle teminatı daraltamaz, limiti düşüremez, katılım payını artıramaz ve hastalık ek primi uygulayamaz (madde 7/7). SEDDK rehberine göre garanti teminata ilişkindir, prime ilişkin bir güvence vermez. Garanti, bekleme süresine dair kazanımla aynı mantıkta çalışır: ikisi de planın kesintisiz ve zamanında yenilenmesine bağlıdır.
- 1
Teklifte ömür boyu yenileme garantisi taahhüdünün yer alıp almadığını kontrol edin; varsa poliçede bu ibare açıkça yazar.
- 2
Bekleme süresi uygulanan rahatsızlıkların listesini ve sürelerini özel şartlardan okuyun.
- 3
Poliçeyi her yıl bitişten itibaren bir ay dolmadan aynı planla yenileyin.
- 4
Daha geniş bir plana geçmeden önce garantinizin yeniden değerlendirilebileceğini hesaba katın (madde 9/4).
Tamamlayıcı sağlık sigortasında bekleme süresi ne kadardır?
Süre poliçenize göre değişir ve özel şartlarda yazar. SEDDK'nın Nisan 2026 rehberine göre üst sınır doğum teminatı için 12 ay, diğer teminatlar için 6 aydır.
Poliçemi yenilediğimde bekleme süresi yeniden başlar mı?
Hayır. Aynı şirkette aynı planla yenilenen poliçede bekleme süresi izleyen dönemlerde uygulanmaz. Bunun için poliçenin bitiş tarihinden itibaren 1 ay içinde yenilenmesi gerekir; yalnız yeni eklenen teminata bekleme süresi uygulanabilir.
Şirket değiştirirsem bekleme süresi yeniden uygulanır mı?
İşlem geçiş olarak yapılırsa ve bekleme süresi tamamlandıysa yeni şirket aynı teminatlar için yeniden uygulamaz. Süre dolmadan geçilirse eski şirkette geçen süre düşülür. Doğum teminatında yeni şirket kendi süresini uygulayabilir.
Hangi hastalıklara bekleme süresi uygulanır?
Yalnız poliçede ve özel şartlarda açıkça yazılan rahatsızlık veya özel durumlara uygulanabilir. Listede olmayan bir rahatsızlık için bekleme süresi uygulanamaz; liste şirketten şirkete değişir.
Poliçe başlamadan önceki hastalıklar karşılanır mı?
Şirket mevcut ya da riskli hastalıklara özel şartlardaki kurallarla ek prim, limit veya katılım payı uygulayabilir ya da onları kapsam dışında bırakabilir. Hangisinin uygulandığı poliçenizde yazar.
Poliçe süresi biterken hastanede yatıyorsam ne olur?
Yönetmelik'in 11. maddesine göre sona erme tarihinden önce şirketçe kabul edilmiş yatarak tedavi, yeni sözleşme yapılmasa da en az 10 gün olmak üzere özel şartlarda yazan süre ve limitle devam eder.
Poliçenizi karşılaştırmalı teklifle alın
30 anlaşmalı şirketin tekliflerini yan yana görün, teminatı birlikte seçelim.



